Taco Sorgdragers woordrivier
Summer sale 1: Medicijnen moeten veilig zijn
Summer sale 1: Medicijnen moeten veilig zijn

Summer sale 1: Medicijnen moeten veilig zijn

Het is al een tijdje terug dat ik aan dit stukje begon, dus dat ik het nu in de etalage zet heeft meer met opruimen te maken dan met reageren op de actualiteit. Dat laatste doet iedereen al de hele tijd trouwens, dus wie weet is het verfrissend om met iets te komen wat alweer voorbij is. Zo promoot ik mijn eigen “Summer Sale” 1), waarvan dit deel 1 is.

Op 10 juli 2020 was het volgende bericht te lezen en te zien op nos.nl: “Minister laat paracetamol onderzoeken op risico op kanker“. In de begeleidende korte video deed de betreffende Minister voor Medische Zorg (Tamara van Ark van de VVD) o.a. de volgende uitspraak: “Mensen moeten ervan uit kunnen gaan dat medicijnen veilig zijn.”

Gôh je meent het; daar hebben we echt een minister voor nodig om zoiets in te zien. Maar even een vraagje: als wij ervan uit moeten kunnen gaan dat medicijnen veilig zijn, waarom komen er dan toch steeds weer medicijnen op de markt waarvan achteraf blijkt dat ze schadelijke bijwerkingen hebben, of ziekmakende stoffen bevatten? Ik roep even wat: “Softenon!” Wat zegt u? Of ik niet meer voorbeelden heb? Nee: is dit niet genoeg dan?

https://www.standaard.be/cnt/dmf20181126_03988961

Waarom mocht een VVD-minister opeens breeduit in het nieuws verkondigen dat medicijnen veilig moeten zijn? Dat is net zoiets als dat een minister van Brandveiligheid (als we die zouden hebben) (misschien wel een leuk idee trouwens) zou zeggen: “Mensen moeten er wel van uit kunnen gaan dat als hun huis in brand staat dat de brandweer dan komt blussen.”

“Stating the obvious”, zeggen de Engelsen dan. Maar waarom ineens midden in deze Corona-tijden zo’n zich in de burger inlevende zorgzaamheid?

Ik denk eerlijk gezegd omdat onze regering wat geschrokken was (en is) van het maatschappelijke protest tegen de dreigende invoering van een permanente anderhalvemetersamenleving met mondkapjes en monitoring-apps tot aan ongrondwettelijke bevoegdheden toe, en wat vertrouwen probeert terug te winnen met een charme-offensief.
Dit in de luwte van de Corona-storm liggende onderwerp, dat inmiddels ook alweer ontkracht is (zie “gebruik paracetamol is veilig” d.d. 27-08-2020) leent zich daar mooi voor. Het bevindt zich buiten de virusangstzaaierij die de afzetmarkt voor vaccins moet leveren, maar juist daarom kan het ook weinig kwaad als een minister zich hier opeens in een oprecht zorgzame rol laat zien. Het leidt ook mooi de aandacht af van allerlei wantrouwende gedachten bij ‘door complottheoriëen verwarde’ burgers, die met zo’n vertrouwenwekkend bewindspersoon toch weer binnenboord gehaald moeten kunnen worden. Ja we hebben hier niets anders dan de personificatie van een overheid die zich sterk maakt voor ons welzijn. Hartverwarmend, voor zover ambtelijke taal ooit hartverwarmend kan worden dan.

Toch opmerkelijk wat deze Minister voor Medische Zorg ook nog zegt:
“… dat mensen hier zorgen over hebben, dat begrijp ik hartstikke goed. En het is ook niet voor niks dat er hele strenge regels zijn als het gaat om waar medicijnen aan moeten voldoen..”

Hoor ik dat nou goed? Ze begrijpt dat mensen zich zorgen over iets maken? En al die serieuze mensen dan die zich al even serieus en integer zorgen maken over de té verstrekkende gevolgen van de maatregelen tegen het Coronavirus? Moeten die niet ook begrepen en serieus genomen worden dan? In plaats van volledig te worden genegeerd, of te worden weggezet als makkelijk te misleiden slachtoffers van complottheorieën ach gut wat zijn het toch een domme schapen allemaal!

En dan heb ik het nog niet eens over die ‘strenge regels voor medicijnen’ waar ze het over heeft, en hoe zich dat eigenlijk verhoudt tot de ontwikkeling van een vaccin tegen Covid-19, dat in allerijl op de markt moet komen om ons te beschermen tegen een ‘levensgevaarlijk virus’ 2) .

Even samenvattend: met dit ferme ministeriële optreden hebben we wat mij betreft vooral te maken met een prachtig staaltje mediastrategie. Eerst zijn er wat journalisten die ontdekken dat er mogelijk iets ernstig mis is met een algemeen verkrijgbaar medicijn. Dan heb je achter de schermen een paar news watchers die de kabinetskern adviseren, en zeggen: dit is niet goed, want het ondermijnt zowel het vertrouwen in de farmaceutische industrie als het vertrouwen in de controlerende rol van de overheid, maar niet getreurd: het is om te buigen, namelijk door er een minister tegenover te zetten die zich identificeert met de zorgen van de burger, en die even de “Vadertje Staat-tijden” van Willem Drees laat herleven, met de belofte dat er een onderzoek komt, waar dan meteen de impliciete boodschap in zit dat er over onze gezondheid gewaakt wordt. Daarmee kunnen we dan het vertrouwen in de overheid herstellen, en in het kielzog daarvan weer het draagvlak voor de Corona-maatregelen vergroten. En tenslotte kan door de uiteindelijke ontkrachting van het journalistieke onderzoek, ook nog de geloofwaardigheid van kritische journalisten worden verminderd. “Think in opportunities, not obstacles” hoor je ze al denken, of toch minstens een soortgelijke, veel mentale geluidsoverlast veroorzakende, slogan.

Over last gesproken: het zou voor de wereld volgens mij vele malen beter zijn als het internet (ook zonder viruspandemie) elk jaar voor een paar maanden wordt afgesloten, dan dat landen (tijdens een pandemie) in lockdown moeten of mensen in quarantaine. Shut maar down die digitale snelweg, die virtuele wereld met zijn illusies van socialiteit en beschikbaarheid van informatie, al is het maar periodiek. Dat we dan elk jaar een internet-vrij seizoen hebben: even tot bezinning komen.
Ja, ik besef heus wel dat daarmee de bodem onder deze summer sale ook zou verdwijnen, en ik deze stukjes periodiek niet meer zou kunnen delen en er ook geen podium meer voor zou hebben. Maar dan kan ik me tenminste weer gaan afvragen wat er nou echt belangrijk is in deze wereld en in het leven.


1) Wat dan precies het voordeel van deze uitverkoop voor de lezer is weet ik niet want het was sowieso al gratis allemaal.

2) Zie het zeer informatieve boekje -helaas alleen in het Duits èn toegespitst op de Duitse situatie- “Corona Fehlalarm?” van Dr. Karina Reiss en Dr. Sucharit Bhakdi: 2 vooraanstaande en dus te negeren deskundigen..

Reageren? Graag!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.