Taco Sorgdragers woordrivier
“Michaël” van Patricia van Ness
“Michaël” van Patricia van Ness

“Michaël” van Patricia van Ness

Wanneer je zoals ik op een Vrije school hebt gezeten, dan associeer je 29 september met naamdag en feest van de aartsengel Michaël. Die van het de draak verslaan en zo. Was altijd het leukste feest op school. Groot was dan ook mijn verbazing toen ik in het koorstuk “Michaël” van Patricia van Ness (het slotstuk uit “The Nine orders of the angels”) als 1e tekstzin aantrof: “Michael sum Seraphim” (“Ik ben Michael van de Serafijnen”), want huh: Michaël was toch een Aartsengel, en geen Serafijn?

Even voor de jongere lezers: Serafijnen en Aartsengelen zijn een soort influencers vanuit de virtue reality.

Voordat ik echter onterecht als triomfantelijke schriftgeleerde een hoofdstukje Van Ness-bashing zou inaugureren i.v.m. zo’n grove, werkelijk onvergeeflijke fout haha, checkte ik nog even de grote Goochelbroer op m’n laptop, en wat bleek? Er zijn door de tijden heen verschillende opvattingen geweest over de vraag tot welke hemelse hiërarchie Michael behoort. Allemaal desinformatie natuurlijk. Bonaventura (1221 – 1274) bijvoorbeeld: echt zo’n aartsengel-ontkenner, zo’n Michaël-wappie. Hij was degene die Michaël bij de Serafijnen indeelde. Dus blijkbaar is Van Ness Bonaventura-based qua engelen. Of misschien zijn ze dat in Amerika sowieso, geen idee. Bonaventura bekt wel goed als naam van een ranch natuurlijk. Of als bijnaam van Georg Dabbeljoe (“Bonaventura Bush”). O jee: ik loop hier weer de spuigaten uit. Even terug naar wat ook alweer de bedoeling was.

Omdat de Michaëlstijd weer is aangebroken – in elk geval toch in Vrije school-kringen – publiceer ik vandaag de videoregistratie van het koorwerk “Michaël”, uit de “Nine orders of the Angels” van Patricia van Ness, zoals de zangeressen van het Morgana Kamerkoor het zongen op ons concert “Heart-Sun-Soul-songs” van 12 juni 2015. Het wordt voorafgegaan door een piano-improvisatie op hetzelfde stuk.

Morgana Kamerkoor zingt “Michaël” uit “The Nine Orders of the Angels” van Patricia van Ness

Reageren? Graag!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d