Taco Sorgdragers woordrivier
Oproep aan de Kroonprins
Oproep aan de Kroonprins

Oproep aan de Kroonprins

Aan Zijne Koninklijke Hoogheid Willem-Alexander, Prins van Oranje,

Koninklijke Hoogheid,

Ik vraag mij oprecht af waarom u niet gereageerd heeft op de ophef rondom het koningslied.
U had zich een ware aanstaande Vader des Vaderlands kunnen tonen door een poging te doen uw onderdanen te verbroederen. Misschien heeft u het overwogen, maar is het u afgeraden. Als u daar gehoor aan heeft gegeven is dat een gemiste kans. Een ware koning laat zich adviseren, maar niet manipuleren.

Wij, uw onderdanen, maakt het eigenlijk niet uit of u een ceremoniële -, staatsrechtelijk invloedrijke – of sprookjesprins bent: zolang u uw ware gezicht niet aan ons toont, doet u er voor ons in feite niet toe.

Daarom deze oproep aan u: verbroeder uw onderdanen in het gekrakeel rondom het koningslied dat voor u geschreven moest worden. Zie in dat dit gekrakeel voortkomt uit het feit dat wij u niet werkelijk kennen, dat iedereen naar beste eer en geweten iets voor u probeert te doen, maar dat tot nu toe alle koningsliederen meer gaan over de mensen die ze gemaakt hebben dan over u, en dat de enige oplossing daarvoor is dat u ons uw karakter toont en ingrijpt. Brul alstublieft eens als de Nederlandsche Leeuw die -dat weet ik zeker- in u huist, en stop met u voor te doen als een schoothondje, want dat bent u niet. Laat zien dat u het waard bent om een koningslied voor te schrijven. Verbind uw in onmin ontstoken onderdanen met een majesteitelijke en eenvoudige ingreep, en zeg tegen ons:

“Mensen, jullie onenigheid is mij een doorn in het oog. Ik wil niet één officieel koningslied horen op de dag van mijn inhuldiging, maar ik wil àlle koningsliederen horen die door jullie gemaakt zijn, al duurt het drie dagen en drie nachten. En ik zal alle liederen tot officieel koningslied verklaren, en alle tekst- en melodieschrijvers zullen vermeld worden in de annalen van het Koninklijk Huis. Alleen dan kan ik waarlijk koning van jullie allemaal zijn. Verder verzoek ik iedereen geen ruzie meer te maken over smaak, omdat de wederzijdse kwetsingen m.b.t. de geweldige inzet van vele mensen een blijvend spoor van vijandigheid in ons mooie land zullen achterlaten, en daarvoor wil ik geen koning zijn. Want als u in onmin met elkaar leeft kan de dag van mijn kroning geen waarlijk en heuglijk feest meer worden.”

En voeg er een meteen een P.S. aan toe voor onze Minister-President, waarin u aangeeft dat niet de klant koning is, maar dat ù de koning bent, of althans zult zijn.

2 reacties

Reageren? Graag!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.