Taco Sorgdragers woordrivier
Beeldrijm
Beeldrijm

Beeldrijm

The Joker‘ is een voor veel mensen bekende figuur, oorspronkelijk uit de Batman-strips, maar daarna vooral uit de Batman-films, waarin hij vertolkt werd door o.a. Jack Nicholson, Joaquin Phoenix en Heath Ledger. Ik ben verder helemaal geen fan van Batman, maar ik moet toch een beetje doen alsof ik me in het onderwerp verdiept heb.

Vanaf de 1e keer dat ik minister Hugo de Jonge bij een persconferentie i.v.m. de corona-maatregelen zag, waarschijnlijk ergens in maart 2020, moest ik onwillekeurig aan een stripfiguur denken, maar pas toen er in diverse media aandacht was besteed aan de extravagante schoenenkeuze van deze voor mij tot dan toe volslagen onbekende politicus, wist ik het opeens: hij lijkt op ’the Joker’ van Batman.

Dat zit ‘m niet zozeer in die bonte extravagantie van zijn schoenen, maar vooral in de vorm van zijn gezicht, met het hoge gewelfde voorhoofd, de haarlijn, de wenkbrauwbogen, de bouw van neus en neusvleugels, de brede mond geflankeerd door diepe wangvouwen, en de wat spits toelopende lange kin.

En toen zag ik onlangs op Facebook een foto van Hugo de Jonge voorbijkomen, waar hij met een zekere overtuigingskracht lijkt te willen laten zien dat hij een pleister op zijn linkerschouder heeft. Nee flauw: hij laat natuurlijk zien dat hij net gevaccineerd is, en dat het allemaal niks voorstelt; dat je er blij van wordt, en dat er geen bijwerkingen zijn (behalve dan dat het haar op je bovenarm zeker voor de helft uitvalt) (maar dat groeit wel weer aan) (en zo niet dan neem je gewoon een spuitje met wat salamander-dna).

Hoe het precies kwam weet ik niet (ik vermoed dat het zijn opgetrokken rechter wenkbrauw was), maar weer herinnerde deze foto mij aan Batmans joker, en ik besloot even te googelen op “The Joker”, en toen vond ik de gelijkenis bevestigd. Ik heb beide foto’s hieronder even naast elkaar gezet.

Ik zeg niet dat het iets betekent hoor; ik zeg alleen dat ik een gelijkenis zie, en dat die frappant is, hoezeer de linkerfoto ook overdreven gestileerd richting waanzin is. Daar steekt onze minister gelukkig nog heel menselijk bij af, en dat is natuurlijk fijn voor ons allemaal.

Die linkerafbeelding is overigens van Alex Ross, en de rechterafbeelding is een foto van Sandra Uittenbogaart, die nu al ruim een jaar op prachtige wijze impact en zichtbaarheid van de corona-crisis in dagelijks leven en stadsbeeld in beeld brengt.

De linkerafbeelding heb ik overigens wel horizontaal gespiegeld, om de gelijkenis te benadrukken. Natuurlijk kunt u zich dan afvragen: “Is dit dan nog wel echt?” Maar wat is echt? De linkerafbeelding is sowieso een aan fantasie ontsproten voorstelling, en strikt genomen is de rechterafbeelding niet meer dan de digitale representatie van het begrip “foto”. Door ons verdigitaliseerde leven merken wij helemaal niet meer op dat het hier niet om een foto gaat, maar om een door computertechniek gegenereerde serie codes, die op onze beeldschermen vertaald wordt naar een visuele indruk, en ons de illusie van een foto voorspiegelt. Maar dit terzijde.

De enige vraag die nog overblijft is: Welke politicus beeldrijmt er dan op de figuur Batman?

Eén reactie

Reageren? Graag!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.