Taco Sorgdragers woordrivier
De oor- en vachternamen-horoscoop (of: het namenspel)
De oor- en vachternamen-horoscoop (of: het namenspel)

De oor- en vachternamen-horoscoop (of: het namenspel)

Laten we een namenspel doen, vanuit het principe van het “spoonerisme”. Een spoonerisme is een grappige, ironische, suggestieve of absurde woordspeling waarbij meestal de beginletters van 2 woorden met elkaar worden verwisseld (bv. “Waarom maken die mensen zo’n hutkerrie”). Dat doe je in dit spelletje dan met de beginletters van iemands voor- en achternaam. Het 2e deel van het spel is dan om een associatief beschrijvend tekstje te schrijven bij de aldus gehusselde naam; gewoon een paar zinnetjes van wat er bij je opkomt als je die naam op je in laat werken, maar ook met een knipoog naar astrologische horoscopen of psychologische duidingen, en naar de persoon zelf, zoals je hem of haar persoonlijk of als publiek figuur kent.

Ik geef hieronder een paar voorbeelden. De bedoeling is dat jullie als lezers van dit blog er ook een of meerdere maken (hoeft niet alleen maar politiek georiënteerd te zijn), en die dan als reactie op de blogpost toevoegen. Dus niet op Facebook of andere social media, maar echt als reactie op de pagina van deze blogpost zelf. Voor wie dat teveel gedoe is, maar toch een leuke heeft en die op Facebook of trawanten als reactie wil plaatsen: ga je gang, alleen behoud ik mij het recht voor die reacties te kopiëren naar de reacties op de blogpost (en dan wel met jouw naam erbij natuurlijk). Misschien dat ik dan in het nieuwe jaar de oogst hiervan verzamel en daar een nieuwe blogpost van maak, als er tenminste genoeg leuke zijn binnengekomen.

Oké komen ze:

Daap van Jissel is een ijverige verbrokkelaar van richtingen, met een aan roestvorming licht onderhevige kranigheid, die echter bij het uitglijden over meer dan een bananenschil liever voorrang geeft aan anderen. Daap kan uiterst turen op tekortkomingen, zonder iets te zeggen over tijdsverschillen. Meestal loopt dit met een druiper af, die wat gelige verkleuringen achterlaat in diverse beharingsgebieden. Een uurtje zonnen doet hem echter niets, en kortsluiting zit bij Daap in hetzelfde protocol als stroomversnelling.

Jugo de Honge mept graag langs een ander z’n bakkes met aftershave-entiteiten. Dit is inmidels een nieuw volksvermaak geworden, hoewel sommigen ervoor pleiten om “Jugo” als nieuwe vechtsport op de Olympische spelen te introduceren. Jugo wordt ook wel “de zweepslag der harlekijnen” genoemd, met name in stugge kleuterklassen. Slangenleer is bij hem zowel belijdenis als voetbedekking, en incidenten met konijnen zijn geen uitzondering. Als Jugo komt, blijft hij in je, ook al wil je zijn kinderen niet. Hij heeft een neus voor honger en heeft het voedsel van zijn naasten lief. Jugo is niet mals voor gezinnen met inwonende tosti’s, maar kan gevallen van snackbaruitstulping doorgaans goed afknijpen.

Rark Mutte weet elk zorgvuldig door anderen onderhouden park tot prut te harken. Al snel nadat hij zijn tweelingzussen Iene en Miene Mutte als erfenisconcurrenten voorgoed had afgeschminkt, kloofde hij zijn haar zodanig dat je niet zag of de scheiding nou links of rechts zat. Hij is zó goed gecamoufleerd dat mensen soms gewoon tegen zijn achterkant staan te praten. Rark mocht meteen Minerva in toen hij “Kruistocht in spijkerbroek” uitlegde als “een tochtig kruis door een spijker in je broek”. Ook ligt hij goed bij bevolkingsgroepen die nog niet als zodanig bekend zijn, en laat hij zich niet verrassen door afwijkende delicatessen.

Saco Dorgtrager ligt van meet af aan in zijn handgemaakte sarcofaag te wachten tot ze hem komen ophalen. Af en toe bekruipt Saco een onverstaanbare kreet, die er bij dorst echter maar mondjesmaat uit komt. Teleurstelling en succes zijn bij hem een en al resultaat van waarnemingen die Saco zich zelden herinnert. Wedstrijden met luiaards verliest hij niet uit solidariteit, maar omdat hij de parcours abusievelijk als restaurantbezoek interpreteert. De vaandel die hij moet dragen heeft kenmerken die hem aan kamperen doen denken, en ook aan zee blijft Saco droog.

Reageren? Graag!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: