Taco Sorgdragers woordrivier
Geestige atmosfeer
Geestige atmosfeer

Geestige atmosfeer

Je ontkwam de eerste dagen na de vuurwerkoorlogsnacht naar 2023 nauwelijks aan het mediabericht dat de hoofdprijs van een zekere loterij zoals dat heet ‘op een lot gevallen’ was in Den Haag, maar dat de gelukkige winnaar zich nog niet had gemeld. Het ontbrak er nog maar aan dat de politie een Amber Alert liet uitgaan om de vermiste te vinden.1) Allemaal ophef die mij terug deed keren bij de vraag waarom loterijen eigenlijk bestaan.

Zeker: net als bij goudkoorts schept een loterij een aangrijpingspunt voor het verlangen naar materiële welvaart. Een verlangen dat toch in de meeste mensen tenminste sluimerend aanwezig is, gekoppeld aan de illusie dat alle existentiële problemen met geld zijn op te lossen.

Wie echter ook maar een beetje in een spirituele uitkijktoren zit, weet dat verlangens, net als alle zielsmatige uitingen, een reële werking en uitwerking op de omgeving hebben. We herinneren ons bijvoorbeeld vast wel hoe de angst voor besmetting in coronatijd voelbaar door de straten waarde. Niet aanwijsbaar, wel beleefbaar.2)

Het is net als met zendmasten en mobiele telefoons: beide zenden voortdurend (elektromagnetische) straling uit om met elkaar te communiceren. Handig, en ook nog eens onzichtbaar, dus je hebt er geen last van. Zegt men. Ik geloof dat overigens niet. Er zit geen rust, stilte of open ruimte in al die data, whatsapp-berichten, tiktok-filmpjes, instagram-posts, telefoongesprekken en uitgewisselde bestanden, die voortdurend in miljarden bits en bytes onze atmosfeer bevolken en vervuilen, en ook door ons heen trekken als onzichtbare trillingsgolven. Dat heeft gewoon een werking, hoe onwaarneembaar ook.

Hetzelfde geldt wat mij betreft dus ook voor wat wij aan gevoelens, gedachten, begeerten, wensen etc. uitzenden in de geestelijke atmosfeer van de aarde. Wie dan bijvoorbeeld zou willen dat deze atmosfeer doortrokken is van egoïstische, hebzuchtige en anti-sociale krachten, zou op het idee van de loterij kunnen komen. Het idee ‘loterij’ wekt namelijk, eenmaal gerealiseerd, als een zendmast deze krachten in ons op, en wie aan een loterij meedoet, zendt deze krachten in versterkte mate uit in de omgeving, zoals een smartphone sterker (elektromagnetisch) pulseert als er iets mee gedaan wordt.

Ik begrijp weliswaar de verleiding heel goed, heb hem zelf ook meermaals gevoeld, om mee te doen aan een loterij en jezelf zo de kans te geven een heleboel geld in de schoot geworpen te krijgen, ook al is die kans statistisch gezien zó klein dat van een kans te spreken best lachwekkend is.

Maar is het afgezien daarvan – dus ook als de winkans bijvoorbeeld heel groot zou zijn – eigenlijk wel zo verstandig om je aan deze verleiding over te geven? Als je namelijk ineens ‘rijk’ bent, wordt de hele karmische grondslag van je leven overhoop gegooid, en komt je verhouding tot de wereld los te staan van waar je je karmisch mee uiteen te zetten hebt.3) Daarom is de uitdrukking ook dat de hoofdprijs “op een lot gevallen is”. Alsof het om een ongeluk gaat. Een zinnetje als “Het lot van de betreffende persoon was daarna onherstelbaar beschadigd”, staat er meestal niet bij in de media-berichten die melding doen van loterij-winnaars. Berichten die overigens overvloedig te vinden zijn. Maar dat is marketing, waarschijnlijk door loterijen bij mediabedrijven ingekocht om vooral de indruk te wekken dat de winkans toch helemaal zo klein niet is, en alle niet-deelnemers het gevoel te geven dat ze zich in de vingers snijden door niet mee te doen.

Slimmeriken zeggen nu: “Maar misschien hoort het wel bij je karma dat je de loterij wint!”
Ja, zou kunnen. Elke maand opnieuw hoort het wereldwijd bij het karma van velen om de loterij te winnen. Dacht het niet. Als dat werkelijk bij je karma zou horen, zou je het winnende lot in handen krijgen zonder het te kopen of zelfs maar aan een loterij te denken.

Maar misschien doet dit er allemaal niet eens toe. Want wat nou als het helemaal niet zozeer om het geld gaat? Dat loterijen bestaan bedoel ik. En dat loterijen er met name zijn om heel veel egocentrische begeerten op te wekken in de aardse atmosfeer, zodat die niet meer open kan zijn voor andere, eerder altruïstische, liefdevolle of kosmisch-gezondmakende invloeden.

Als er zoveel geld beschikbaar is (de miljoenen vliegen je elke maand om de oren), waarom dan niet ditzelfde geld met elkaar bijeen brengen en verdelen over iedereen die het echt nodig heeft? Dan zou je toch een heel andere atmosfeer krijgen. Eentje waarin je jezelf juist ‘gelukkige winnaar’ kan voelen omdat je iets hebt weggegeven en voor anderen hebt kunnen doen. In plaats van ten koste van anderen jezelf willen verrijken. Want dat is wat een loterij is. Alle niet-winnaars zeggen het niet hardop, maar zijn ondertussen stik-afgunstig op degene die het winnende lot in handen heeft. Die gaat er namelijk met al het geld vandoor. Ook het geld dat jij hebt ingelegd om een gokje te wagen. En al die afgunst, haat misschien zelfs wel, komt dan ook weer als realiteit vrij in de aardse atmosfeer. Dat wordt er niet beter op zo.

Loterijen zijn een geperverteerde omdraaiing van wat werkelijk sociaal en gemeenschaps-gezind is. In die zin passen ze helemaal in een – overigens onjuist opgevat – darwinistisch wereldbeeld waarin concurrentie (‘survival of the fittest’) de grondleggende motivatie is. Darwin zelf had een veel liefdevollere en van een ‘godsvermoeden’ doortrokken opvatting van de natuur, dan wat er in zijn naam door het kapitalisme (later neo-liberalisme) aan deze natuur is opgehangen in de vorm van de competetieve theorie van elkaar roofzuchtig naar het leven staande entiteiten. Een theorie die het economische model van zelfverrijking moet rechtvaardigen waarmee sinds jaar en dag de aarde en een groot deel van de mensheid uitgebuit en vernietigd wordt.

Dus: overwin jezelf en koop geen loten meer van welke loterij dan ook. Je doet er de aarde en haar geestelijke atmosfeer een plezier mee. Hebzucht droogt de dingen namelijk uit. Dat de aarde steeds droger wordt is daarom niet zozeer een klimaatprobleem, maar eerder een gevolg van deze menselijke hebzucht, die als een geestelijke stormwind onophoudelijk over de wereldbol raast. Ja: onzichtbaar. Maar o zo werkzaam.


1) Inmiddels (9 januari 2023) heeft de winnaar zich gemeld. Dat je het even weet.
2) Dat ik dit zo opschrijf wil niet zeggen dat ik zelf ook last van had angst om besmet te raken.
3) Hier wordt uitgegaan van een opvatting over karma die nogal afwijkt van de gemiddelde koffietafel-glossy waarin karma vaak ook iets is wat bij je interieur past.

4 Reacties

Reageren? Graag!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.