Taco Sorgdragers woordrivier
Op deze slak wel wat zout graag!
Op deze slak wel wat zout graag!

Op deze slak wel wat zout graag!

Het is alweer oud nieuws, maar “het is iets dat me niet loslaat”…
Ik heb het over een zin in een NOS-nieuwsbericht van 4 mei 2020 over de toespraak van onze koning bij de Nationale Dodenherdenking. En ook al haal ik hem hierboven aan: dit stukje gaat niet over wat Willem-Alexander zei, maar over het taalgebruik van sommige NOS-redacteuren. Ik citeer uit het betreffende nieuwsbericht:

“[…] ‘Medemensen voelden zich in de steek gelaten, onvoldoende gehoord, onvoldoende gesteund, al was het maar met woorden. Ook vanuit Londen, ook door mijn overgrootmoeder, toch standvastig en fel in haar verzet. Het is iets dat me niet loslaat.’
In drie zinnen refereerde koning Willem-Alexander vanavond in zijn toespraak rond de Nationale Dodenherdenking aan zijn eigen familie, en in het bijzonder aan toenmalig koningin Wilhelmina. Het zijn volgens experts zinnen die nooit eerder door een Nederlandse koning of koningin zijn uitgesproken.”

Het gaat met name om die laatste zin: “Het zijn volgens experts zinnen die nooit eerder door een Nederlandse koning of koningin zijn uitgesproken.”

Nee: dat kan ook helemaal niet, want behalve dat Willem-Alexander de enige koning of koningin is en ooit zal zijn die Wilhelmina als overgrootmoeder heeft, kan er ook geen andere koning of koningin zijn dan Willem-Alexander zelf die de “me” is in de zin “Het is iets dat me niet loslaat”.

De absurditeit die ontstaat door deze zin, had eenvoudig vermeden kunnen worden, door bijvoorbeeld te schrijven:
“Het zijn volgens experts zinnen met een boodschap die nooit eerder door een Nederlandse koning of koningin is uitgesproken.”

Maar dat staat er niet. Er staat dat het zinnen zijn die nooit eerder door een Nederlandse koning of koningin zijn uitgesproken. En dat is zo logisch als..

“Volgens experts is de zin “Veni, vidi, vici” van Julius Caesar nooit eerder door een Romeinse keizer uitgesproken.”

“Nadat Johan Cruijff de uitspraak “Elk nadeel heb z’n voordeel” lanceerde, zeiden experts dat deze zin nooit eerder door een Nederlandse voetballer is uitgesproken.”

Experts zeggen dat op de plek waar het Muiderslot staat nooit eerder een Muiderslot is gebouwd.

Volgens experts is deze boom nog nooit zo oud geweest als hij dit jaar is.

Welke expertise heb je dan eigenlijk als expert? Die van de overbodige informatie?

Neem van mij aan: “Bakken doét iets met een ui!” (ik ben een expert).

Reageren? Graag!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.