Taco Sorgdragers woordrivier
Mondverband (het Nieuwe Maandverband)
Mondverband (het Nieuwe Maandverband)

Mondverband (het Nieuwe Maandverband)

Na de vlekkeloze invoering van het nieuwe normaal, verschenen deze week bijna net zo vlekkeloos de eerste op straat liggende mondkapjes. Dat was althans in mijn beleving zo. Ik had helaas niet altijd mijn mobiel bij me, maar één keer wel, zodat ik met bovenstaande foto het bewijs kan leveren.

Uit een jaszak gevallen? Van het gezicht gewaaid door een vreemde wind? Of toch een besluit: ik doe het niet? Waarom het daar ligt is er niet aan af te zien, aan dit ontheemde kleine hygiënebastion, dat met de seconde meer ten prooi valt aan de miljoenen het omringende bacteriën en virussen, waartegen het juist had moeten beschermen.

En hoewel dit mondkapje er eigenlijk nog heel ongebruikt uitziet, krijg ik er toch eenzelfde soort gevoel van als bij gebruikt wc-papier of maandverband dat je bij wandelingen langs bospaden of bij snelwegparkeerplaatsen weleens ziet liggen, of gebruikte condooms, luiers, kauwgom, platgereden frietzakjes met mayonaiseresten, of wat je nog meer aan niet-recyclebare-dingen-waar-je-niet-doorheen-wilt-lopen in de openbare ruimte aan kan treffen.

Één ding is in onze samenleving wel duidelijk: als een tot dan toe vrij ongebruikelijk of onbekend voorwerp als wegwerpartikel op straat begint te liggen, dan is het ingeburgerd. Het mondkapje is niet nieuw meer.

Onze cultuur, of wat daar van over is, beweegt zich langs de 2 extremen van het egoïsme: op de dingen die je wilt hebben en houden zet je een slot, en iets wat je niet meer nodig hebt gooi je op straat.

De openbare ruimte is namelijk geen gemeenschappelijk gedeelde ruimte, waarvoor een gedeelde verantwoordelijkheid bestaat, maar een niemandsland. Dat zeg ik niet, dat zegt de rotzooi die op straat ligt: die getuigt daarvan. Daarom zijn die hoogdravende propagandazinnetjes waarin het woord “samen” voorkomt (“samen lossen we dit op”; “we doen het samen” etc.)  ook zo lachwekkend misplaatst. Er is namelijk geen “samen”. Er is hooguit een gedeeld egoïsme, een gemeenschappelijk eigenbelang. En opeens moeten we van alles “samen” gaan doen.

Hè lekker zo een beetje ongegêneerd en gechargeerd ongenuanceerd lopen doen. Had ik effe zin in. Is ook eigenbelang. Is ook gewoon iets op straat smijten waar ik van af wil (dat je niet denkt dat ik mezelf ook maar een haar beter vind).

Reageren? Graag!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d