Taco Sorgdragers woordrivier
“Hold your ground / Zomersneeuw” komt eraan!
“Hold your ground / Zomersneeuw” komt eraan!

“Hold your ground / Zomersneeuw” komt eraan!

Samenwerking Stichting Boilerhouse & slagwerker Konstantyn Napolov

Tussen november 2023 en februari 2024 wordt de locatie-theatervoorstelling “Hold your ground / Zomersneeuw” gespeeld in de oude fabriekshal van kunstenaarscollectief “Maakhaven” in Laakhaven-West, Den Haag. Het project – met veel eigentijdse slagwerkmuziek, euritmische dans, theatrale scènes en poëtische vertellingen – is een samenwerking tussen Stichting Boilerhouse en slagwerker Konstantyn Napolov.

Dat ik er de komende tijd een aantal blogposts aan wil wijden, is niet alleen omdat ik de teksten voor deze voorstelling schreef (én een koorcompositie) 😀, maar vooral omdat het project een ge(s)laagde synthese lijkt te zijn geworden van muziek, dans en taal, die echt heel erg de moeite waard is om te komen ervaren.

Repetitiemoment (juli 2023) met de euritmische danseressen (foto: Laura Vink)

Fenomenaal musicus

Daarbij is Konstantyn Napolov als slagwerker een sensationeel fenomeen om mee te maken. Hij paart buitengewone virtuositeit en technische beheersing aan muzikale fijnzinnigheid en energieke rust, of hij nou een stuk van 6 minuten met 4 verschillende stokken verdeeld over 2 handen speelt op één chinese gong (“Droplets II” van Christiaan Richter), of temidden van een batterij aan slagwerkinstrumenten staat, waartussen hij constant heen en weer beweegt (“Dark Ground” van Tansy Davies).

Naast mijn persoonlijke observaties van deze “Grote Beer van de Zwarte Zee” (zoals ik hem als sterrenbeeld gedoopt heb), is Konstantyn Napolov een gelauwerd en veelgevraagd musicus, die al meerdere prijzen won, op grote podia heeft gestaan en met veel bekende ensembles en solisten heeft samengewerkt. Door zijn bevlogenheid en kunde trekt hij ook de aandacht van hedendaagse componisten, die speciaal voor hem stukken schrijven. Kortom: hij staat in het brandpunt van de eigentijdse muziek, en geeft die mede vorm.

Konstantyn Napolov temidden van zijn instrumenten tijdens een repetitie

Standhouden – horizon – balans

“Hold your ground / Zomersneeuw” is ook in gang gezet door de vraag van Konstantyn Napolov om met Boilerhouse een voorstelling te maken. Het uitgangspunt werd dan ook gevormd door de composities uit zijn repertoire die hij heeft aangedragen. Dat zijn zoals gezegd grotendeels eigentijdse stukken (m.u.v. 2 door hem zelf voor marimba gearrangeerde stukken van J.S. Bach), voor een scala aan slagwerkinstrumenten. Tegenover deze waaier van composities heet Laura Vink (artistiek leider van Boilerhouse) de thematiek van de uitdrukking “Hold your ground” geplaatst. Het stand houden; het ‘bemannen’ (of ‘bevrouwen’) van de eigen grond, en alle daarmee gepaard gaande worstelingen; wat dat betekent of hoe je dat doet, werd daarmee de onderzoeksvraag. Met die vraag hebben de ‘Boilers’ (zoals de medewerkers in de wandelgangen genoemd worden) sinds januari van dit jaar de voorstelling voorbereid, d.m.v. gesprekken en inhoudelijke uiteenzettingen met begrippen als balans, horizon, eigen standpunt en meer. Daartoe werd o.a. koorddanser Philippe Petit bestudeerd, en werd fotograaf Bruno van den Elshout uitgenodigd met zijn fascinerende portretserie “Whatever the Weather“.

Composteren

Vanuit het zo verzamelde – en gecomposteerde – thematische materiaal werd uiteindelijk door improvisaties vanuit euritmische elementen geprobeerd om een eerste vorm te vinden. Vanuit het waarnemen van deze euritmische improvisaties heb ik dan (poëtische) teksten ontwikkeld, en die uiteindelijk in samenhang gebracht met de muzikale composities. Zo is geleidelijk een geheel ontstaan waarin muziek, dans en taal elkaar wederzijds beïnvloeden en aanvullen, en samen een verhaal vertellen. Dat verhaal is geen rechtlijnig “van a naar b”-verhaal, maar bestaat uit inhoudelijke aanduidingen die deels ook uitdrukking proberen te geven aan “wat er in de muziekstukken gebeurt”.

Louis

En dan moet ik onze acteur Louis van Rijt vooral niet vergeten, die met serieuze en slapstick-achtige acts tussendoor (heel veel koffers) een theatrale dimensie aan het geheel toevoegt.

Repetitie-momentje Louis van Rijt met koffer
Kom kijken e/o steun ons!

Er valt nog veel meer te zeggen over deze voorstelling, en dat hoop ik de komende tijd regelmatig te doen. Voor nu even praktisch:

“Hold your ground / Zomersneeuw” wordt 1 weekend per maand gespeeld tussen november 2023 en februari 2024. De eerste (try out) serie is op 17/18/19 november a.s.

De voorstelling bestaat uit 3 delen, die steeds op 3 aaneengesloten avonden worden uitgevoerd. De delen kunnen afzonderlijk bezocht worden, maar dan mis je wel de werking van het geheel. Er zijn ook ‘marathon-voorstellingen’ op zondagen overdag, waarbij alle 3 de delen achter elkaar te zien zijn (inclusief lunch).

Zie de website van Stichting Boilerhouse voor data en het bestellen van tickets. Ik hoop zeer jullie te zien!

Binnenkort zal op de website van Boilerhouse ook de mogelijkheid komen om het project financieel te steunen. Dat is broodnodig, want hoewel er achter de schermen nog steeds hard aan gewerkt wordt, is “Hold your ground / Zomersneeuw” tot nog toe een ongesubsidieerd project.

Reageren? Graag!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.