<tacosorgdrager.nl>

Diensten > Domeinnaamregistratie

Het kiezen van een domeinnaam: what´s in a name?

denaamvanmijnwebsite.nl?

Het bestaan van een website begint bij het kiezen van een domeinnaam: hoe gaat je website heten?
Daar moet je goed over nadenken, want zodra zoekmachines kennis hebben gemaakt met je domeinnaam, ga je er geschiedenis en bekendheid mee opbouwen. Als je dan achteraf toch liever een andere naam had willen gebruiken, moet je in zekere zin opnieuw beginnen met het opbouwen van vindbaarheid.

Heb je eenmaal een goede domeinnaam gekozen, dan moet die domeinnaam geregistreerd worden.
Registratie van een domeinnaam wil zeggen dat de naam die je voor je website gekozen hebt administratief wordt vastgelegd, waarbij eerst gekeken wordt of de domeinnaam niet al in gebruik is. Als dat niet zo is, is de domeinnaam nog "vrij", en kan hij op jouw naam vastgelegd worden. Daarna is de domeinnaam van jou.

Welke extensie of TLD ga je gebruiken?

mijnwebsite.nl .be .org .com .eu .info?

Een domeinnaam is opgebouwd uit verschillende delen, van elkaar gescheiden door punten (bv. www.dezewebsite.nl).
Het laatste deel is de land extensie of het Top Level Domain (TLD).
De feitelijke naam van de website komt daarvoor, en het gedeelte "www" (een afkorting van World Wide Web) hoort eigenlijk niet eens bij de domeinnaam, en hoeft bij de registratie ook niet te worden ingevuld.

Wordt het een .nl-domeinnaam, een .com- of .eu-domein, of toch een .org- of .info-domein?
In die keuze ben je in zekere zin vrij, maar er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten:

Een landextensie (zoals .nl) is de beste keuze als jij met je bedrijf of activiteit in een bepaald land gevestigd bent, en je je richt op publiek uit dat land, wat o.a. kan blijken uit de taal waarvan je op je website gebruik maakt. Een landextensie is relatief goedkoop.

Het .eu-domein kan ook. Het is relatief nieuw (bestaat sinds 2006), en bedoeld voor Europese domeinnamen. Best leuk, als je je wilt identificeren met een Europese markt of publiek. Maar deze extensie is wel relatief duur.

Veel mensen willen een .com-domein, omdat gedacht wordt dat dit ´de beste domeinen´ zijn. Dat slaat vanzelfsprekend helemaal nergens op. Het .com-domein is bedoeld voor commerciële activiteiten, en is sterk geörienteerd op de engelstalige markt, waar de meeste .com-domeinen voorkomen. Een .com-domein is relatief duur, en moet ook ´op slot´ gezet worden, anders kan iemand anders het bij je weg kopen. Kortom: veel rompslomp voor veel geld.

Dan is er nog het .org-domein, dat ook populair is, maar eigenlijk bedoeld voor organisaties, waar het een afkorting van is. Organisaties hebben geen commerciële doeleinden, maar ideeële.
En er zijn nog vele andere TLD´s. Wikipedia heeft een pagina "Topleveldomein" waar je meer kan lezen om de voor jou geschikte keuze te maken.

Domeinnaam met of zonder koppelstreepjes?

dit-is-mijn-website.nl of ditismijnwebsite.nl?

Tot zo´n 2 jaar geleden werd er wel gediscussieerd over wat beter was voor de vindbaarheid van een website: een domeinnaam waarin de afzonderlijke woorden werden afgewisseld met koppelstreepjes ("een-lange-website-naam.nl"), of één met de woorden aan elkaar ("eenlangewebsitenaam.nl").
Volgens de ene expert zou Google koppelstreepjes als spam-gerelateerd opvatten, volgens de andere expert waren koppelstreepjes juist goed om zoekmachines te helpen met het onderscheiden van woordbetekenissen in domeinnamen.

Mijn inschatting is dat het inmiddels beter is om domeinnamen zonder koppelstreepjes te gebruiken, vooral omdat zoekmachines (met Google voorop) steeds beter in staat zijn allerlei linguïstische algoritmes toe te passen. Daarbij is het sowieso geen goed idee om een domeinnaam te kiezen vanuit de wens zoekmachines te ´helpen´ (lees: ´beïnvloeden´). Zoekmachines zijn tamelijk geavanceerde en complexe toepassingen, die eerder respect dan manipulatie nodig hebben.

Hoe gaat domeinnaamregistratie in zijn werk?

registrar - registrant - registratie

Wanneer u een domeinnaam heeft bedacht, moet die vastgelegd -geregistreerd- worden. Meestal gebeurt dat via de hosting provider waar u uw website onder wilt brengen ("hosten"). U neemt dan een hostingpakket af, waarbij meteen de domeinnaam geregistreerd wordt. Veel mensen denken hierdoor dat domeinaamregistratie en hosting hetzelfde is. Dat is echter niet zo, hoewel ze zeker met elkaar te maken hebben.

Wanneer een domeinnaam geregistreerd wordt, moet namelijk aangegeven worden aan welk IP-adres (d.w.z. aan welke fysieke computer) de domeinnaam gekoppeld moet worden (meer hierover onder hosting). Daar komt de hosting provider om de hoek kijken, omdat het zijn computers zijn waar de website straks op te vinden zal zijn. Om die reden registreren hosting providers domeinnamen, omdat zij precies kunnen aangeven welk IP-adres bij het domein gaat horen. Een hosting provider is een registrar, gemachtigd om domeinnamen te registreren. In de gegevens van de domeinregistratie staat de registrar ook altijd vermeld.

Wanneer u een domeinnaam registreert, wordt u registrant. De registrant is m.a.w. de eigenaar van de domeinnaam.
Let er op dat u bij het invullen van de benodigde gegevens (naam, adres, e-mailadres, telefoonnummer e.d.) volledig, juist en consequent bent. Wanneer uw gegevens als registrant gewijzigd moeten worden (bv. omdat u verhuisd bent, of een ander e-mailadres gaat gebruiken), kunt u dit doorgeven aan de registrar.

Bij de registratie worden echter nog 2 andere relaties vastgelegd m.b.t. de domeinnaam:

  1. het administratief contact:
    Dit is de persoon met wie contact opgenomen kan worden i.v.m. alle aspecten van de domeinnaamregistratie, bijvoorbeeld bij verhuizing van de domeinnaam, bij wijziging van de registratiegegevens (registranten vergeten nogal eens om als ze zelf verhuizen hun gegevens aan te laten passen). Voor de meeste domeinnamen is het in de praktijk het handigste wanneer het administratief contact dezelfde is als de eigenaar van het domein. Bij domeinnamen van grote bedrijven -waarbij het bedrijf zelf de domeinnaameigenaar is- ligt het meer voor de hand dat een functionaris van een aparte afdeling het administratieve contact is.
  2. het technisch contact:
    Dit is de persoon die het technische beheer van het domein onder zijn of haar hoede heeft. Vroeger was dit de "webmaster", maar dit is een wat stoffig begrip geworden, waarover de bekende Web developer David Walsh een ironisch stukje heeft geschreven.

Wanneer u uw domeinnaam door mij laat registreren en bij mij laat hosten, dan ben ik (d.w.z. het bedrijf Taco Sorgdrager Internet Diensten) uw technisch contact.
U kunt echter ook uw domeinnaam bij een andere hosting provider onderbrengen, en mij registratie en hosting in orde laten maken.
Ik zie er dan nauwkeurig op toe dat de registratie op de juiste wijze verloopt.

Tot slot kan nog opgemerkt worden dat de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) alle .nl-domeinnamen beheert. Wanneer u voor een .nl-domein kiest, en die ook registreert, bent u in hun gegevens te vinden als registrant, omdat uw registrar uw registratie bij het SIDN aanmeldt.

Taco   Sorgdrager
Taco Sorgdrager Internet Diensten
Frankenslag 11
Den Haag, 2582 HB Nederland
+31 (0)6-45179238

Kvk-nummer: 50743929

Laatste update: April 12 2019